Jak funguje domácí fotovoltaická elektrárna a vyplatí se tato investice?

Domácí solární elektrárna již není v dnešní době ničím neobvyklým. Ten, kdo ji má, se stává nezávislým na velkých elektrárenských firmách. Pojďme se podívat, jak domácí solární elektrárna funguje a zda se tato investice vyplatí. Poradíme také, jak urychlit návratnost investice do fotovoltaiky!

Počet domácností, které mají domácí sluneční elektrárnu, se rapidně zvyšuje. Důvodem je velké množství výhod, které fotovoltaika přináší, a to ať již se jedná o dotace, finanční úsporu, nezávislost nebo šetrnost k životnímu prostředí.

Jak funguje domácí fotovoltaická elektrárna?

Domácí fotovoltaická elektrárna funguje na principu solárního systému – tedy přeměny slunečního záření na elektrickou energii. Energie je získávána přímo, tedy fotovoltaickou elektrárnou, kterou obvykle označujeme jako sluneční nebo solární elektrárnu.

Na střechu domu nebo budovy se umístí fotovoltaické panely, které jsou složeny z fotovoltaických článků (fotodiod). Ty zachytávají sluneční energii dopadající na zemský povrch a dochází k tzv. fotovoltaickému jevu, během kterého se přeměňuje sluneční energie na energii elektrickou.

Sluneční elektrárna v rodinném domě snižuje závislost na distribuční firmě

Jaké výhody domácí sluneční elektrárna přináší?

Jak jsme již zmínili, domácí fotovoltaika přináší mnoho nesporných výhod. Vzhledem k tomu, že se jedná o obnovitelný zdroj energie, domácí solární elektrárna snižuje závislost na distribuční firmě a ochrání vás před neustálým zvyšováním cen elektřiny. Kromě energetické nezávislosti ušetříte nemalé peníze, protože sluneční energie je zdarma.

Velkým plusem je také možnost čerpání státních dotací programu Nová zelená úsporám. S vyřízením dotací vám rádi pomůžeme.

Opomenout nesmíme ani to, že získávání energie ze slunečního záření se řadí k nejšetrnějším způsobům. S domácí solární elektrárnou tedy navíc šetříte životní prostředí. Také obsluha a prostorová flexibilita domácí elektrárny jsou nenáročné. Fotovoltaické panely se instalují na střechy rodinných domů nebo na vymezená místa. Lidé si dokonce pořizují domácí elektrárnu na chatu a nemohou si ji vynachválit.

Vyplatí se investice do solární elektrárny?

Vezmeme-li v potaz výše zmíněné výhody, můžeme s jistotou říci, že investice do domácí solární elektrárny se opravdu vyplatí. Výrazně ušetříte tím, že nemusíte odebírat elektřinu z distribuční sítě, ale sami si spotřebováváte vlastní vyrobenou energii. Také právě využití možnosti dotací výrazně zkrátí návratnost vaší investice.

Pokud se zaměříme na samotnou návratnost, ta se ještě zvyšuje za pomocí virtuální baterie Prosumer Storion VPP.

Díky virtuální elektrárně Storion VPP se můžete sami stát aktivním prodejcem energií aurychlit tak návratnost vaší investice do domácí solární elektrárny. Storion VPP (Virtual Power Plant) je virtuální elektrárna, která funguje jako infrastruktura všech existujících provozovaných bateriových systémů Storion v České republice, na Slovensku, v Polsku, v Maďarsku i po celé EU.

Tato denně narůstající komunita umožňuje obchodovat a sdílet elektřinu na vznikajícím trhu. Jedná se o jednotnou a dálkově ovladatelnou infrastrukturu. Ovladatelnost virtuální elektrárny je spolehlivá a může ji provádět uživatel, instalační firma, technická podpora, obchodník s elektřinou, distributor nebo regulátor.

Fotovoltaika ČEZ, virtuální baterie od EON nebo správně dimenzovaný solární systém?

Název Prosumer představuje skupinu spotřebitelů, kteří spotřebovávají, ukládají a prodávají elektřinu, jež si vyrobili ve svých prostorách či provozovnách.

Virtuální domácí elektrárna zefektivní celkový provoz a významně zlepší návratnost celé investice.

Naše společnost nabízí spolehlivé komplexní řešení fotovoltaické elektrárny na klíč včetně vyřízení dotací. Pokud vás zajímá více informací o domácí sluneční elektrárně nebo vás zaujaly výhody virtuální elektrárny Prosumer Storion VPP, neváhejte nás kontaktovat na telefonním čísle(+420) 731 406 014 nebo e-mailem: info@fotovoltaika-gottwald.cz. Rádi vám vše vysvětlíme a poradíme!