Zajistěte si energetickou soběstačnost i na zimu kombinací fotovoltaiky a tepelného čerpadla

Využití fotovoltaiky pro ohřev vody a vyhřívání vašeho domova je prvním a prakticky nejznámějším krokem pro energetickou soběstačnost při rekonstrukci nebo stavbě domu. Především v letních měsících tak dokážete využít sluneční energii pro chod všech nezbytných spotřebičů ve vaší domácnosti, ohřev teplé vody a samozřejmě i vytápění v případě chladnějších dnů. Když však nastane zima s výrazně kratšími dny a dobou slunečního svitu, budete opět odkázáni na energii z běžné distribuční sítě. Díky propojení fotovoltaických systémů a tepelného čerpadla si velkou míru nezávislosti a pohodlí dokážete zajistit i v zimních měsících.

Fotovoltaika a tepelné čerpadlo slibují až 75% finanční úsporu

Investicí do kombinovaného fotovoltaického systému s tepelným čerpadlem získáte celou řadu výhod pro svůj dům, kde kromě již zmíněné spolehlivosti systému i v zimních měsících lze vyhlížet výraznou finanční úsporu při provozu celého systému, která může dosahovat až 75 % dřívějších nákladů. Ta je podmíněna skvělou spoluprací obou soustav a jejich kvalitní instalací. Značnou úsporu je možné při budování soustavy spojující oba systémy získat i díky dotaci z programu Nová zelená úsporám, který slibuje příspěvek ve výši až 340 000 Kč.

fotovoltaika a úspora s tepelným čerpadlem

Moderní způsob vytápění je zelený a podporuje chytrou domácnost

Vedle energetické soběstačnosti je velkým plusem celého systému také jeho ekologičnost. Systémem propojujícím soukromou fotovoltaickou elektrárnu s tepelným čerpadlem ušetřit ročně až 321 tisíc kilogramů zplodin oxidu uhličitého, které mají negativní dopad na životní prostředí.

Celé vytápění lze navíc zapojit do systému vaší chytré domácnosti, kdy je možné teplotu v jednotlivých místnostech nastavovat zcela individuálně, a to i na několik dní dopředu a samozřejmě i na dálku prostřednictvím aplikace pro váš mobil, tablet nebo notebook. Nikdy se tak nestane, že po víkendu stráveném na horách se uprostřed zimy vrátíte do vymrzlého domu. Díky jedinečnému cloudovému řešení je možné správu tepelného čerpadla ponechat v rukou chytrých technologií, kdy je lze ovládat tzv. kolektivně – toto řešení umí předvídat postup studených a teplých front a s nimi související změny počasí, kterým přizpůsobí své nastavení bez zásahu člověka.

Celá soustava však dnes neslouží pouze k vytápění, ale díky propojeným systémům lze v létě využívat přebytků solární elektřiny vedle napájení spotřebičů také k chlazení interiéru. Proto není nutné pořizovat klimatizaci ani ve stále teplejších letních měsících.