Fotovoltaické elektrárny na rodinný dům na dosah

Ceny energií rostou, naopak ceny solárních panelů klesají a začínají se stávat stále větším trendem ať již z důvodu úspory ve vaší peněžence, energetické soběstačnosti, ale také protože mají pozitivní vliv na životní prostředí a šetření přírodních zdrojů. Fotovoltaika pracuje na principu přímé přeměny slunečního záření na elektřinu, a tak nahrazuje zdroje elektřiny, které jsou neobnovitelné, například uhlí.

VYPLATÍ SE FOTOVOLTAIKA PRO RODINNÝ DŮM?

Fotovoltaika představuje investici s rychlou návratností. Zaručuje vysokou životnost, články vydrží funkční desítky let a garantují velmi nízkou poruchovost. Můžete si vybrat ze tří druhů článků, a to z monokrystalických, polykrystalických a amorfních, od kterých se poté odvíjí i následná cena. Monokrystalické jsou nejdražší a nejkvalitnější, amorfní naopak nejméně kvalitní a nejlevnější. Dnes díky programu Ministerstva životního prostředí Nová zelená úsporám můžete zažádat o dotaci na pořízení fotovoltaické elektrárny a ušetřit tak ještě mnohem více!

fotovoltaika na rodinný dům

JAK PŘIPRAVIT DŮM NA INSTALACI FOTOVOLTAIKY?

Jestli jste zrovna ve fázi stavění domu či rekonstrukce a fotovoltaiku plánujete instalovat ihned nebo v budoucnu, vyplatí se myslet na pár opatření, které se týkají především střechy, na kterou panely budou umisťovány a díky nimž si ušetříte byť i sebemenší komplikace, která by se mohla týkat zásahu do domu nebo samotné montáže. Pro solární panely je potřeba dostatečné místo na střeše, která by pro stoprocentní využití slunečního záření měla být situována na jih a sklon střechy ideálně 35° vám zajistí nejideálnější podmínky. Plocha střechy průměrného rodinného domu se odhaduje na cca 60 m2, přičemž ročně na takto velký prostor dopadne přibližně 7x více sluneční energie, než spotřebuje rodinný dům na náklady spojené s topením, elektřinou a ohřevem vody. 

Negativním vlivem na střechách bývají komíny a vikýře zabírající místo a vrhající nežádoucí stín. Veškeré tyto stínící nežádoucí prvky se v dnešní době dají již eliminovat optimizéry. Pokud je však stavba domu stále ve fázi projektování, jistě se mnohem více vyplatí přemýšlet nad fotovoltaickou elektrárnou včas a vyhnout se veškerým potenciálním úpravám a finančním nákladům.