Správně dimenzovaná fotovoltaika

Na trhu se solárními energiemi se objevila nová služba, která umožňuje uložení přebytku vyrobené elektřiny v takzvané virtuální baterii. Tuto službu nabízí například EON Fotovoltaika. Jaká jsou úskalí virtuální baterie a jaké využití mají naopak fyzické baterie od ČEZ Fotovoltaika či od Pražské energetiky? Existuje jiné řešení, které vám umožní mnohem lepší využití vyrobené energie, nežli fotovoltaika od ČEZ? Na tyto a další otázky si odpovíme v našem článku.

EON Fotovoltaika a virtuální baterie pro ukládání elektřiny

EON nabízí Fotovoltaiku bez baterie, tedy systém tzv. virtuální baterie. Využitelnost takto uložené energie však dosahuje pouhých 30 %, tedy 70 % energie vůbec nevyužijete. Návratnost investice do Fotovoltaiky EON pro rodinný dům tak činí více než 25 let.

Za tuto virtuální baterii uživatel navíc zaplatí až 4 100 korun, za vlastní MWh tak ještě hradíte 0,4 korun až 1 korunu. Vaší vlastní výrobou pak distributor dále snižuje ztráty v distribuci a transformátorech, a to bezplatně. Z dodané energie navíc distributor neplatí daň ze zisku.

Vy tak distributorovi platíte za systém, který on dále využívá podle svých potřeb. Přitom pouze stačí využít jiné možnosti – instalace vhodně nastavené fyzické baterie, která vám nabídne mnohem vyšší návratnost a ušetří vás zbytečných poplatků.  I zde je však třeba brát ohled na množství vyrobené energie, využití fyzické baterie, maximální výkon a cenu. Tyto parametry by pro vás měly být rozhodující pro výběr vhodné fotovoltaiky.

Podívejte se na srovnání parametrů Fotovoltaiky EON, Fotovoltaiky ČEZ, Pražské energetiky a Fotovoltaiky Gottwald v naší tabulce.

Fotovoltaika ČEZ: Jak funguje Battery Box?

Společnost ČEZ nabízí ke své fotovoltaice fyzickou baterii s názvem Battery Box. Ta umožňuje využití předem vyrobené energie i v době, když nesvítí slunce. Odhadované využití této baterie však činí pouhých 0,45 MWh za rok. Vzhledem k celkové ceně 289 000 korun se fotovoltaika od ČEZ řadí k těm dražším v poměru cena/výkon. Zkušenosti s fotovoltaikou ČEZ mají uživatelé různé, podle diskuzí je však vysoká cena a nižší využití baterie rozhodující nevýhodou.

Vhodným řešením oproti ČEZ fotovoltaice na klíč je naopak fotovoltaický solární systém se správně dimenzovanou baterií od Fotovoltaika Gottwald.

Solární systém od Fotovoltaika Gottwald

Pro srovnání fotovoltaiky od ČEZu a Fotovoltaiky od naší společnosti se nejprve podívejme na využití a návratnost vyrobené energie.

Fotovoltaika Gottwald nabízí svým zákazníkům správně dimenzované baterie, které disponují více než 80% návratností do 15 let od instalace. Tato baterie bude pouze vaše, nikomu nebudete bezdůvodně platit za její využívání. Ztráty ze solárního systému zůstávají distributorovi v drátech a transformátorech, tyto ztráty pokrývá ze svého standardního zisku. Nejen to patří mezi hlavní výhody fotovoltaiky s vlastní dobře nastavenou baterií.

Fotovoltaika Gottwald Alpha Storion s EMS systémem

Fotovoltaika Gottwald Alpha Storion navíc disponuje unikátním EMS systémem, který nemá ČEZ Fotovoltaika, EON Fotovoltaika ani Pražská energetika. Tento systém řídí odběr i dodávky proudu do spotřeby a slouží ke spolehlivému provozu, kde nedochází ke kolapsu systému. 

EMS systém dále řídí a omezuje proud baterie. Díky tomu zvyšuje její životnost a spolehlivost. Pomocí řízení odběru i dodávky proudu do spotřeby poskytuje aktivním balancérům čas na vybalancování článků v baterii.

Fotovoltaika Gottwald navíc disponuje monitoringem od výrobce. Elektrárna tak bude neustále on-line kontrolována, tedy 24 hodin a 365 dní. Nikdy ji neponecháme bez dozoru. Navíc díky pěknému designu může Fotovoltaika Gottwald klidně stát ve vašem obýváku, nehyzdí ji žádné kabely ani dráty. Skvěle zapadne do vaší domácnosti a stane se její nepostradatelnou součástí.